WatsonX въвежда AI отговорно, съобразно европейския закон за изкуствения интелект (EU AI Act)

2024-06-27

Законът за изкуствения интелект на Европейския съюз, известен също като „EU AI Act“, има за задача да регламентира разработването и използването на изкуствен интелект в ЕС. Регулацията прилага подход, основан на класификация на рисковете. Следователно тя прилага различни правила за боравенето с AI в зависимост от риска, който представлява конкретният сценарий на употреба.

Какво предвижда законът на ЕС

Считан за първата в света всеобхватна регулаторна рамка за изкуствения интелект, новият закон категорично забранява някои приложения на AI, а за други налага изисквания за управление, контрол на риска и прозрачност.

Санкциите за неспазването могат да варират от 7,5 милиона евро или 1,5% от световния годишен оборот до 35 милиона евро или 7% от световния годишен оборот, в зависимост от вида на нарушението.

По същия начин, по който GDPR вдъхнови други нации да приемат свои закони за поверителност на данните, сега експертите очакват Законът за изкуствения интелект на ЕС да стимулира развитието на световните стандарти за управление и етика на AI.

Съответствие

Съответствието с изискванията на закона несъмнено ще задължи организациите да направят сериозни анализи и инвестиции. И все пак тези от тях, които полагат усилия да направят така, че техните AI решения се управляват отговорно, ще могат да се адаптират бързо към променящите се регулации, като същевременно изграждат по-надежден AI и ще постигнат конкурентно предимство.

Наред с усилията за постигане на регулаторно съответствие, организациите трябва да се съсредоточат върху укрепването на своите стратегии за управление на изкуствения интелект. Това може да включва създаване на междуфирмени инструменти за управление на работните процеси и изграждане на автоматизирани работни потоци за управление, за да се осигури съответствие и прозрачност по цялата верига на доставките.

IBM прави това възможно със създаването на WatsonX.governance - част от платформата WatsonX, която включва още два компонента.

WatsonX.governance съчетава надеждни, предварително обучени AI модели със сложни контроли за управление, за да направи възможно компаниите да създават иновации с увереността, че отговарят на изискваният а на закона на ЕС.

Какво можем да очакваме от WatsonX.governance

IBM watsonx.governance позволява на всяка организация да ускори управлението и развитието на AI механизмите, които иска да използва. Платформата разчита на автоматизация на софтуера, за да подкрепи способността на организацията да смекчи рисковете, да управлява изискванията на политиките и целия жизнен цикъл както на генеративния AI, така и на прогнозните модели на база машинно обучение.

Watsonx.governance помага за развитието на собствени AI инициативи в 3 ключови области:

- Регулаторно съответствие – управление на прозрачността на AI и покриване на всички изисквания за регулаторно съответствие. Това се постига чрез прилагане на ключови контроли на риска и използване на информационни листове, за да се автоматизира улавянето и докладването на метаданни в помощ на евентуални проверки и одити.

- Управление на риска — предварително зададени прагове на риска, помагащи за проактивно откриване и смекчаване на рисковете от боравенето с AI модела. Организациите могат да наблюдават модела по различни параметри: справедливост, отклонения, изкривявания, ефективност спрямо дадени показатели за оценка, случаи на „токсичен език“, защита на личната информация. Ситуацията с организационния риск се представя нагледно посредством потребителски табла и отчети.

- Управление на жизнения цикъл — организациите могат да управляват както генеративния AI, така и прогнозните модели на база машинно обучение през целия им жизнения цикъл, като използват интегрирани работни потоци, наблюдават случаите на употреба, заявките за промени в процесите, предизвикателствата, проблемите и възложените задачи.

Важно е да отбележим, че IBM пусна WatsonX.governance преди утвърждаването на европейския закон за AI. WatsonX.governance дебютира в края на 2023 г., а ЕС утвърди новата си норма през пролетта на 2024 г.

„Ние споделяме целите за осигуряване на безопасно и надеждно развитие на AI и създаване на отворена екосистема в подкрепа на иновациите в сферата на AI,“ заяви по този повод Жан-Марк Люклер, директор по връзките с ЕС в IBM. „Признаваме, че както правителството, така и индустрията имат своята роля. IBM обяви WatsonX.governance, за да предостави на организациите инструментариума, от който се нуждаят за управление на риска, постигане на прозрачност и спазване на регулациите, фокусирани върху ИИ“.

IBM и нейните партньори приемат каузата да подпомогнат отговорното възприемане и управление на изкуствения разум, така че предимствата му да донесат множество ползи на бизнеса и обществото като цяло.