Топ 100 на технологичните компаниите в България

2019-07-29

В 22-ото издание на традиционната класация тази година се включиха 104 компании.

дистрибутори.jpg

Проектът "ТОП 100 на технологичните компании в България" е въз основа на обективни финансови критерии - печалбата и брутните приходи от дейността за 2018 г. на български и международни компании от телекомуникационния, ИТ и аутсорсинг секторите, опериращи на родния пазар. Проектът съдържа 8 основни категории по сектори и две големи награди  – на доставчиците на телекомуникационни услуги и на фирмите и услуги в областта на информационните и комуникационни технологии.

За четвърта поредна година ICT Media награди победителите в класацията „Топ 100 на технологичните компании в България“. Церемонията се състоя на 6 юни 2019, а изданието беше побликувано през юли.

CLICO България в класациите

На 5-то място, за дистрибуция, се нарежда CLICO България със забележително увеличение от 72 на 100. Специализирана в областта на решенията за сигурност, фирмата е с две позиции напред спрямо предходната година.

В топ 20 на най-ефективните компании, CLICO е на 4-то място със 1285 хил.лв. Средната ефективност на ИТ фирмите е 155 хил. лв. на служител.

Отново със 72 %, CLICO се нарежда в челните места на класацията Топ 50 ИТ компании с най-голям ръст за 2018 г. и за най-динамична компания заема 20 % растеж.

Миналата година CLICO взе първата награда за компания с най-голям ръст с невероятните 414 %, а печалбата ѝ от 17,4 % я включва и в класацията Топ 20 най-печеливши компании за 2017 г.

Специалистите на CLICO България са наясно, че днешните киберзаплахи са комплексни и атакуват все по-голям обхват от данни, затова се стремят да предлагат най-доброто и оптимално решение за всеки клиент.

сегменти.jpg

Пазарът на ИКТ и телеком услугите

Над 5,5 млрд. лв. е общият оборот за 2018 г. на компаниите, разработващи, доставящи и внедряващи информационни и комуникационни технологии, и на операторите предоставящи телекомуникационни услуги. Приходите само от ИТ дейности са с 45 на 100 повече от постигнатото през 2017 г.

Най-силен скок отново има секторът „Софтуер“, с 32 % по-високи приходи, а ръстът на бизнеса е с над 62%. Годишният ръст на приходите на ИТ дистрибуторите е малко над 13 на 100, при системните интегратори е над 30 на 100. Производството и продажбите на хардуерни продукти генерират 12 на 100 от оборота на участниците. Делът на аутсорсинга е над 8,6 %, малко по-голям от предходната година. В класацията на операторите няма съществени промени спрямо предходната година, ръстът на бизнеса с телекомуникационни услуги е 5,2%. Много голям скок се наблюдава в пазара на е-услуги (244 %), а в специфичните ИТ услуги на годишна база е над 800 на 100.

Класацията на ICT Media посочва още няколко интересни акцента - средното месечно заплащане в индустрията през изминалата година е 3454 лв. В нея работят 19 500 души, а телеком секторът добавя още 11 хил. служители. Общата счетоводна печалба на целия ИКТ сектор за 2018 г. е скочила почти 4 пъти.

Класация на ИКТ компаниите – топ 3

    • Най-голямата компания тази година е Datecs, която взе още няколко приза, следвана от други две български фирми: Solytron Bulgaria и Polycomp. В проучването на приходите участват 104 фирми.
    • Телеком секторът – за шеста поредна година на първо място е Vivacom, след това са A1 Bulgaria и Telenor Bulgaria. Общият оборот достига почти 2,63 млрд. лв., а големината на пазара зависи от постиженията на трите водещи оператора. Важно за растежа на бизнеса е фокусирането върху разработката на нови услуги, подобряването на дигиталното изживяване на абонатите, както и разработката на нови предложения в областите на Интернет на нещата, гейминга, навлизането на виртуална и добавена реалност и др.
    • Системни интегратори – за поредна година лидер е Telelink Group Bulgaria, следвана от Kontrax и STEMO. 41 са компаниите подали данни тази година, а приходите им са над 500 млн. лв. Общият обем на ИТ услуги в системната интеграция скача до 216 млн. лв.
    • Дистрибутори – на първо място е Solytron Bulgaria, след нея се нареждат Polycomp и LANCOМ Bulgaria. Общо над 508,3 млн. лв. са приходите от дистрибуция на ИКТ продукти от 17 компании, подали данни за приходите си. Увеличеният брой проекти в България допринася за засилените поръчки към големите дистрибутори, които се грижат за правилната логистика при поръчките и доставките от големите производители. Същевременно все повече се разширява дейността в посока обучение на дилърите и предпродажбените консултации.
    • Софтуерни компании – VMware Bulgaria за поредна година е на първо място, следват Progress Software и SAP Labs Bulgaria. 62 компании са участвали в проучването, като приходите от разработка и интеграция на софтуер, продажба на операционни системи и приложения са 950 млн. лв. Първите 20 участника в класацията генерират над 86 % от приходите на софтуерния пазар.
    • Постъпленията от хардуерния пазар надхвърлят 500 млн. лв., 14,2% повече. Общо 47 компании участват в проучването, като на първо място се нарежда Datecs, следвана от Kontrax и STEMO. От подсекторите най-голям е ръстът от реализация на собствена продукция – почти 45 на 100, на второ място са внедрените комуникационни решения – 26 % годишен ръст. При другите сектори се забелязва или запазване на нивото, или сериозен спад. Водещите 15 компании в класацията генерират над 91% от общите хардуерни приходи.
    • ИТ Аутсорсинг – Hewlett Packard GDB Center е най-големият доставчик на изнесени ИТ услуги, следват HP Inc Bulgaria и ATOS Bulgaria Competency Center. Българската аутсорсинг асоциация прогнозира около 15 % годишен ръст, а индустрията на изнесени технологии в Югоизточна Европа достига 7,5 млрд. евро. Общо 19 компании са декларирали приходи в сектора.